SVENSKA LÖVTRÄDFÖRENINGEN

Om odling av lövträd och andra mindre vanliga och särskilt värdefulla trädslag

Läsvärt

Uppdatering sker!

Lövträdtidningen

Äldre nummer av Lövträdtidningen finns här att läsa i .pdf-format.

Lövträdtidningen 2017

Lövträdtidningen 2016

Lövträdtidningen 2015

Lövträdtidningen 2014

Lövträdtidningen 2013

Lövträdtidningen 2012

Lövträdtidningen 2011

Lövträdtidningen 2010

Lövträdtidningen 2009

Lövträdtidningen 2007

Lövträdtidningen 2006

Lövträdtidningen 2005

Lövträdtidningen 2004

Senaste numret får du som medlem hemskickad i tryckt format.

Hemsidor

Litteraturtips

Almgren, G. & Brusewitz, G. 1990. Lövskog. Björk, asp och al i skogsbruk och naturvård. Skogsstyrelsen.

Almgren, G. & Mörtnäs, A. 1988. Skötsel av ädellövskog. Råd till skogsägare. Skogsstyrelsen.

Almgren G. 1986. Ädellövskog ekologi och skötsel. Skogsstyrelsen.

Almgren, G. 2003. Våra ädla lövträd. Skogsstyrelsen.

Andersson, R. 2006. Björk, Asp och Al - Föryngring, skötsel och naturvård. Skogsstyrelsen.

Eickhoff, K & Nilsson S. G. 1995. Boken. En handbok i bokskogsskötsel. Sydved AB.

Karlman, L., Mörling, T. and Martinsson, O. 2005: Wood density, annual ring width and late wood content in larch and pine. Eurasian J For Res 8-2, 91-96

Martinsson, O., 2002. Björk och gran – sammanställning av kunskap rörande skötsel och ekonomi av blandskog av björk och gran. SLU , inst för skogsskötsel, Rapport 53,45 pp.

Nylinder, M., Pape, R. & Fryk, H. 2001. Björktimmer : förädling, egenskaper och skador.

Rytter, L. & Werner, M. 1988. Lönsam lövskog - steg för steg. Skogforsk.

Rytter, L. 1998. Löv- och blandbestånd - ekologi och skötsel. Skogforsk. Redogörelse nr 8, 1998.

Rytter, L. 2004. Produktionspotential hos asp, björk och al. Skogforsk. Redogörelse nr 4, 2004.

Rytter, L. & Werner, M. 2003. Virkeskvalitetsfel och apteringsråd för lövträd. Skogforsk.

Werner, M., Rytter, L. & Stener L-G. 2000. Förbättrat lövvedsutnyttjande för vidareförädling. Skogforsk. Redogörelse nr 3, 2000.

Sevärt

Vad?

Var?

Alnarps västerskog

Skåne

Alnarps västerskog ingår som en del i Alnarps landskapslaboratorium.

Alnarpsparken

Skåne

"Ett besök i parken är en upplevelse alla årstider. Sprakande färger under sommarhalvåret och under vinterhalvåret visar de vackra träden sina former - ibland klädda i snö."

Arboretum Norr

Västerbotten

Huvudarboretet ligger i byn Baggböle, ca 10 km från Umeå centrum.  Det 16 ha stora arboretet är naturskönt beläget i en sydsluttning utmed Umeälven.

Barksäters arboretum

Södermanland

En ungefär 0,5 ha stor ädellövpark med  samtliga Sveriges ädla lövträd.

Bökö

Ekolsunds Arboretum

Västmanland

"Det är en av största anläggningarna av sitt slag i Sverige och bland privata anläggningar den största i Sverige."

Fredriksdals botaniska trädgård

Skåne

"I den botaniska trädgården på Fredriksdal finns alla Skånes vildväxande träd och buskar representerade.." Informationsmaterial.

Frisksporttorpet Nyköping

Södermanland

"Här kan du se och lära dig mer om olika träd längs en fin promenadslinga i skogen."

Järpås

Västra götaland

Nobelparkens arboretum Stockholm

Siljansfors arboretum

Dalarna

Interaktiv karta över arboretumet.

Snogeholms landskapslaboratorium

Skåne

För dig som vill lära dig mer om olika träd. Landskapslabbet är ett samarbete med SLU. Stigen går genom trädplanteringar. Informationstavlor berättar om trädslag och hur träden studeras.

Södra Vi

Småland

Vårtbjörk.

Listan är under uppbyggnad!